arrowroot

 

Da jeg boede i USA, og så småt begyndte at implementere Paleo som en del af min kost, støde jeg første gang på ingrediensen ‘arrowroot’ eller på dansk ‘pilerod’. Jeg købte det med hjem fra USA, og har siden brugt det som alternativ til stivelse i sovser, bagning osv. Jeg bruger aldrig hvedemel når jeg laver mad.

Der findes et hav af alternativer til hvedemel, men for mig er det vigtigt at det alternativ jeg anvender, ikke blot medbringer nogle andre knap så heldige ‘udfordringer’. Så jeg lavede selvfølgelig lidt research på nettet, og i nedenstående afsnit, kan du læse lidt om de ernærings fakta, og sundhedsmæssige fordele jeg fandt frem til.

Den eneste ‘downside’ ved arrowroot er at:

  • det findes ikke i almindelige supermarkeder.
  • Findes faktisk heller ikke i alle helsekost forretninger
  • Prisen i Danmark: 125gr koster ca. 64,50
  • MEN jeg har fundet det til en VÆSENTLIG billigere pris på engelsk side, hvor de også har mange andre lækre sager :-)

 

ERNÆRINGS FAKTA

  • Arrowroot er en let fordøjelig spiselig stivelse udvundet af knoldede, underjordisk, krybende jordstængler som tilhører Marantaceae plantefamilien.
  • Den dyrkes på Filippinerne, de caribiske øer og Sydamerika.  
  • Når rødderne pulveriseres bliver det til en af ​​naturens fineste kulhydrater.
  • Den er let at fordøje, og nem og god, at blande med en bred vifte af fødevareingredienser, som også gør at den anvendelse som stivelse i modermælks erstatninger og konfekture (slik og lignende).
  • Arrowroot stammer fra Sydamerika; formentlig fra lavlandet i det vestlige Brasilien.
  • Planten er en staude, der bliver op mod 3 til 5 meter, har gurkemeje-lignende brede, flade, ovale formede blade. Efter 90 dage, dannes der bittesmå, hvide blomster i par optræder langs den lange stilk.
  • Roden er faktisk en underjordisk, lille, cylindrisk formet creme-hvid/lyserød knold, dækket med tynde overflade skæl.
  • Knoldene kan høstes 10-12 måneder efter plantning.
  • Hver rod vejer omkring 30 til 50 gram.
  • Rodden anvendes til at udvinde stivelse og kan give omkring 12-15% stivelse i tørvægt.
  • Arrowroot/pilerod er fint, hvidt og lugtfri pulver som typisk anvendes som stivelse i fødevareindustrien.

 

 

SUNDHEDSMÆSSIGE FORDELE:

  • Arrowroot er meget lav i kalorier; 100 gr pulver svarer til kun 65 kalorier – mindre end kartofler! 
  • Det indeholder relativt mere protein end andre tropiske fødevare kilder som yams, kartofler osv.
  • Som andre rødder og rodknolde, er arrowroot også fri for gluten. 
  • Arrowroot indeholder et fornuftigt niveau af vitamin gruppen, B-kompleks, såsom: niacin, thiamin, pyridoxin, pantotensyre og riboflavin. Mange af disse vitaminer udgør substrater for enzymer i kulhydrat, protein og fedt stofskifte i kroppen.
  • Endvidere indeholder det moderate niveauer af nogle vigtige mineraler, som kobber, jern, mangan, phosphor, magnesium og zink. Desuden er det en fremragende kilde til kalium (454 mg per 100 g eller 10% af ADT). Kalium er en vigtig komponent i celle og kropsvæsker, der hjælper med at regulere hjertefrekvens og blodtryk.

 

En af de bedste måder at anvende arrowroot på er til denne opskrift på ‘hvide boller’, eller kan også bruges som dej til pølsehorn.